PREPARARE
60Gatire
40Timp total
100Bucatarie
ROMANEASCAPORTII
12FEL
DESERTFoi (Ingrediente pentru o foaie):
- -2 albușuri
- -2 linguri zahăr
- -1 lingura făină
- -40 g nucă macinată
- -1 vârf cuțit de sare
Cremă de vanilie:
- -8 gălbenușuri
- -10 linguri zahăr
- -350 ml lapte
- -2 linguri și jumătate făină
- -2 linguri amidon alimentar
- -2 plicuri zahăr vanilat /esență de vanilie
- -170 g unt
Cremă de friscă:
- -400 ml frișcă lichidă îndulcită
- -7 linguri de zahăr pentru caramel
- -350 g nucă întreagă
Tort egiptean, un desert deosebit. Încercați rețeta și lăsați-mi în comentarii părerea voastră. Mult spor!
Mod de preparare foi tort egiptean:
Se mixează spumă albusurile cu un vârf de cutit de sare. Când am obtinut o spumă pufoasă, adăugăm zaharul și mixăm în continuare, până obținem o bezea. Adaugăm nuca măcinată și faina și omogenizăm amestecând de jos în sus. Punem amestecul într-o formă de tort rotundă (cu diametrul de 24 cm), tapetata cu hârtie pentru copt. Vom nivela și baga tava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 10 min, la foc mediu(trebuie să prinda o culoare ușor aurie). Între timp, ne ocupăm de următoarea foaie. Se procedează la fel incă de trei ori. Trebuie să pregatim în total 4 foi. Nu se desprinde hartia pentru copt, o vom face la asamblarea tortului.
Mod de preparare cremă de vanilie:
Punem intr-un vas zaharul, galbenusurile, faina, amidonul si omogenizăm. Adăugăm treptat laptele rece, amestecand cu un tel, sa nu faca cocoloase. Punem vasul pe foc si amestecăm continuu, pana se ingroasa amestecul si devine ca o budinca legata. Apoi vom mixa untul spuma, impreuna cu zaharul vanilat. Vom răci complet crema de vanilie, după aceea o vom pune peste unt și amestecăm ușor, usor, până încorporăm crema.
Mod de preparare cremă de frișcă:
Mixam frisca până devine pufoasa. Apoi vom carameliza zahărul intr-un vas. Se adaugă peste caramelul fierbinte nucile si amestecăm. Vom turna totul pe o hartie pentru copt, însă cu puțin ulei. Apoi vom lăsa sa se raceasca complet, rupem cu mana bucati, le punem intr-un tocator si le mixăm.
Mod asamblarea tort egiptean:
Asezăm una dintre foile cu nuca pe un platou, desprindem foaia de copt de pe ea si întindem un sfert din crema de vanilie, apoi un sfert din frisca, apoi presărăm nuci caramelizate. Se procedează la fel si cu restul de foi, cremă și friscă rămase. Cu putina friscă vom finisa tortul. Vom tapeta peretii tortului cu nuca tocată, iar cu frisca ramasa spritezi cu un poș niste moațe deasupra tortului. Eu am facut puțin caramel din 4 linguri de zahăr și l-am lasat sa se răcească pe o hartie de copt, după care l-am rupt bucățele și am decorat tortul. Voi îl puteti decora diferit, asta depinde de imaginația fiecăruia. Lăsăm tortul la frigider pentru cel puțin 3 ore, apoi este gata de savurat.

Poftă bună! Va pup cu drag, Anyta!
Recenzii (12)
Recenzii
Retete recomandate
Tort:
- – 40 bucăți pișcoturi
- – 600 ml smântână pentru frișcă
- – 6 gălbenușuri
- – 240 g zahăr
- – 100 ml lapte
- – 1/2 esență de vanilie
- – 100 ml suc de portocale
- – 20 g gelatină
- – 50 ml zeamă de lămâie
- – 200 g felii de ananas din compot
- – 200 ml zeamă de compot (ananas)
- – 200 g piersici din compot
Decor:
- – 300 g mix de fructe : căpșuni, struguri,kiwi etc..decorați după gust
- – 50 g zahăr
- – 200 ml smântână pentru frișcă
Blat:
- – 250 g biscuiți zdrobiți
- – 140 g unt topit
- – 30 g praf de cacao
Cremă:
- – 500 g iaurt stracciatella
- – 200 g zahăr
- – 100 ml lapte
- – 25 g gelatină
- – 500 ml smântână pentru frișcă
- – 100 g ciocolată tăiată mărunt
Glazură:
- – 150 ml smântână pentru frișcă
- – 200 ml ciocolată
- – 40 g unt
Decor:
- – zmeură
Blat:
- -220 gr de bicuiți
- -100 gr unt topit
- -tavă detașabilă de 25 cm
Mousse
- -500 gr de fructe de pădure (pot fi proaspete sau congelate)
- -600 ml de smântână pentru frișcă
- -17 gr de gelatină
- -180 gr de zahăr
- -100 ml lichior de portocale (dacă nu aveți îl puteți înlocui cu apă)
Decor
- -150 ml smântână pentru frișcă
- -ciocolată albă pentru a răzui (50 gr aprox)
- -fructe de pădure la alegere
Blat:
- -200g de biscuiți simpli
- -120 g de unt topit
- -tavă detașabilă de 25 cm
Mousse căpșuni:
- -450 g de căpșuni
- -550 ml de smântână pentru frișcă
- -400 g de cremă de brânză Philadelphia
- -250 gr de zahăr
- -18 grame de gelatină
Jeleu:
- -200 g de căpșuni
- -50 g de zahăr
- -200 ml de apă
- -6 gr de gelatină
Decor:
- -250 g de capșuni (aproximativ)
- -750 g de brânză de vaci scursă bine
- -250 ml de smântână
- -200 g de zahăr
- -7 ouă
- -50 g de unt
- -130 g de făină
- -70 g de griș
- -150 g de stafide
- -esență de vanilie
- -coajă rasă de citrice: lămaie sau portocală
Blat:
- -250 g biscuiți simpli
- -120 g unt
- -1 lingură cacao
- -1 lingură zahăr
Mousse :
- -12 bomboane ferrero
- -300 g nutella
- -400 ml smântână pentru frișcă
- -15 gr gelatină
- -250 ml lapte
Ganache:
- -300 gr ciocolată cu lapte
- -250 ml smântână pentru frișcă
- -40 gr unt
Decor:
- -crema Ganache rămasă
- -100 ml smântână pentru frișcă
- -bomboane ferrero
- -spray auriu
Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *