PREPARARE
50Gatire
60Timp total
110Bucatarie
ROMANEASCAPORTII
20FEL
DESERTFOI:
- -8 linguri de lapte
- -4 linguri de miere
- -60 gr unt
- -2 ouă
- -200 gr zahăr
- -făină (cât cuprinde)
- -1 linguriță de bicarbonat (stins cu zeamă de lămâie sau praf de copt)
CREMĂ:
- -1 l lapte
- -8 linguri zahăr
- 250 gr unt
- -1/2 linguriță esență de vanilie
- -200 gr griș
- -200 gr (aproximativ) gem de caise
GLAZURĂ:
- -150 ml smântână pentru frișcă
- -150 gr ciocolată albă
Prăjitura Albinița, cea mai iubită prăjitură de către familia mea! Cunoscută și ca prăjitura Dulcineea sau prăjitura Claudia, apare cu diferite nume, dar cu același gust apetisant, fiind una dintre favoritele prăjituri ale copilăriei mele. Încercați această rețetă și cu siguranță nu veți da greș la orice ocazie. Mult spor!
Mod de preparareMod de preparare foi prăjitură Albinița:
Puneți pe baie de aburi laptele, mierea, untul, ouăle, zahărul și lingurița de bicarbonat stins cu zeama de lamâie, apoi amestecați ușor timp de 4-5 minute, până se topește zahărul. Lăsați puțin compoziția, ca să se răcească. Când este crece, adăugați făina și frământați până obțineți un aluat omogen, care nu se lipește de degete/mână. Când aluatul este gata, împărțiți în patru părți egale.
Întindeți foi subțiri pe hârtia de copt, apoi coaceți-le pe dosul tăvii de la cuptor/aragaz, în cuptorul preîncălzit la 150 de grade, timp de aproximativ 10 minute.
Mod de preparare cremă:
Puneți laptele împreună cu zahărul pe foc, și lăsați până se dă în clocot. Adăugați în ploaie grișul și amestecați până se îngroașă. La urmă lăsați să se răcească. Peste grișul rece puneți bucata de unt și o lingură de esență de vanilie (puteți pune un sfert dacă este concentrată), apoi mixați până obțineți o cremă bine omogenizată.
Atenție! Nu faceți un griș foarte gros.
Mod de asamblare:
Întindeți crema de griș peste prima foaie. Așezați a doua și puneți peste ea gemul de caise (aici puteți folosi orice gem doriți). Așezați și a treia foaie, întindeți pe ea un alt strat de cremă, după care puneți ultima foaie. Ca să obțineți un rezultat cât mai gustos, trebuie să aveți răbdare și să lăsați prăjitura în frigider peste noapte. Observație! Cu cât stă mai mult, cu atât mai bună va fi.
Decor:
Înainte să porționați, aveți posibilitatea de a decora puțin prăjitura albinița, de exemplu, cu zahăr pudră sau glazură. Ingredientele glazurii se pun pe baie de abur, până se topește ciocolata. Lăsați să se răcească un pic, iar când ajunge la temperatura camerei, puteți glazura peste prăjitură. Găsiți ciocolată cu lapte pentru glazură în magazinul nostru online.
Poftă bună!
Sper că va plăcut această rețetă de prăjitură Albinița! Încercați fără frică, faceți poze cu rezultatul și trimiteți-mi sau postați pe grupul meu, Rețete Culinare Împreună.
Gătiți cu pasiune, cu drag, Anyta!

Recenzii (2)
Recenzii
Retete recomandate
Blat:
- – 5 ouă
- – 200 gr ciocolata cu lapte
- – 270 gr unt topit
- – 200 gr faina
- – 30 gr Cacao
- – 100 gr zahar
- – 10 gr praf de copt
- – varf cutit sare
Crema de Vanilie:
- – 500 ml lapte
- – 100 gr zahar
- – 40 gr amidon de porumb
- – 6 galbensuri
- – 2 lingurite esenta de vanilie
Glazura de Ciocolata Alba:
- – 150 gr ciocolata alba pt glazuri ( candy melts )
- – 80 gr frica lichida
- – 50 gr unt
Coji de nuci:
- – 200 gr unt 82% grăsime
- – 600 gr făină
- – 4 ouă
- – 3/4 linguri zahar
- – vârf cuțit de sare
- – coaja de la 1 lămâie
Cremă:
- – 450 ml smântână pentru frișcă
- – 450 gr ciocolată 55 % cacao
- – 120 gr zahăr
- – 120 gr unt
- – 200 ml smântână pentru frișcă
Blat negresă:
- 300 gr făină
- 2 ouă
- 50 gr cacao pudră
- 120 ml ulei
- 150 gr zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 240 ml lapte
- 220 gr nuci bucăți
Decor:
- 250 gr nutella
- căpșuni
- ciocolată
Coji:
- -250 ml apă
- -150 ml ulei
- -1 praf de sare
- -200 g făină
- -5 ouă
Cremă de vanilie:
- -12 galbenușuri
- -200 gr. zahăr
- -1 litru de lapte
- -80 gr. amidon de porumb
- -1 linguriță esență de vanilie
- -200 g smântână pentru frișcă (se bate și se amestecă cu cremă de vanilie rece)
- – 50 g zahăr
Glazură:
- -200 g ciocolată
- -100 g frișcă lichidă
Blat:
- – 6 ouă
- – 1/2 linguriță sare
- – 150 g zahăr
- – 40 ml apă
- – 40 ml ulei
- – 200 g de făină
- – 3 linguri de praf cacao
- – 1 linguriță praf de copt
- – 1 lingură esență de vanilie
Cremă: (Ganache de ciocolată)
- – 600 g ciocolată cu lapte
- – 350 ml smântână pentru frișcă
- – 50 g de unt
Sirop:
- – 400 ml apă
- – 2 linguri praf de cappuccino
- – 5 ml esență rom
- – 8 linguri de zahăr
Glazură:
- – 150 g ciocolată amăruie
- – 150 ml frișcă lichidă
- – 30 g unt
Decor:
- – 150 ml smântână pentru frișcă
- – 1 lingură praf cacao
- – 50 g zahăr
Foi:
- – 1 ou
- – 3 linguri de miere
- – 150 g zahăr
- – 2 linguri lapte
- – 1/2 plic praf de copt
- – 50 g unt
- – 2 linguri cacao
- – 350 g făină
- – 100 g biscuiți (aproximativ)
- – un pahar de lapte
Cremă de vanilie:
- – 6 gălbenușuri
- – 100 g zahăr
- – 500 ml lapte
- – 40 g amidon
- – 2 linguri esență de vanilie
- – 300 gr unt (de la temperatura camerei, care se amestecă cu crema de vanilie când e rece)
Glazură de ciocolată:
- – 75 g ciocolată
- – 50 ml smântână pentru frișcă
- – 10 g unt
Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *