PREPARARE
50Gatire
50Timp total
100Bucatarie
ROMANEASCAPORTII
6FEL
DESERT- 10 Foi:
- -1350 g făină
- -400 ml lapte
- -4 ouă
- -300 ml ulei
- -200 g zahăr
- -1 plic praf de copt
- -praf de sare
Cremă:
- -400 g zahăr
- -12 linguri faină
- -1,5 l lapte
- -200 g unt
Glazură:
- -100 g ciocolată
- -50 ml lapte
- -10 g unt
Prăjitură Carpați cu foi delicioase și cremă de caramel cu unt. O rețetă cu gust de sărbători și de copilărie, explicată pas cu pas. Sper să vă ajute și să vă placă. Mult spor!
Mod de preparareMod de preparare foi prăjitură Carpați:
Pentru început, mixăm ouăle cu zahărul până se divolvă. Adăugăm laptele și uleiul, apoi cu ajutorul unei spatule încorporăm făina amestecată cu un praf de sare. La final adăugăm praful de copt și omogenizăm. Frământăm bine aluatul, turnăm puțină făină pe masă și împărțim aluatul în 10 bile egale. Vom întinde fiecare bilă cu ajutorul unui sucitor și apoi vom transfera foaia creată pe fundul unei tăvi unse cu unt sau pe o foaie de copt. Tava mea este de 25×35 cm. Tăiem marginile neregulate, astfel încât să dam foii un aspect plăcut. Vom coace fiecare foaie la 150 de grade, timp de 10-12 minute.
Mod de preparare cremă:
Punem zahărul pe foc la caramelizat, apoi dăm focul încet, adăugăm făina și amestecăm energic, timp de 3-4 minute. Vom adăuga laptele și amestecăm continuu până vom obține o cremă. La final adăugăm untul și amestecăm până se topește.
Mod de asamblare prăjitură Carpați:
Așezăm prima foaie coaptă pe fundul unei tăvi și o vom unge cu crema caldă. Punem peste cremă următoarea foaie și procedăm la fel, până la ultima foaie, care rămâne simplă. Din compoziția de cremă vom păstra o cană, pentru a asambla căbănuțele. Învelim prăjitura în folie alimentară și o vom da la frigider peste noapte, având ceva greu așezat deasupra ei (să o preseze).
A doua zi vom înlătura marginile și vom tăia prăjitura în 3. Apoi vom tăia fiecare parte în jumate. Vom lua o bucată de prăjitură, o vom așeza pe marginea mesei și o voi tăia din nou cu un cuțit ascuțit, de data aceasta pe diagonală (urmăriți și rețeta video, pentru a înțelege mai bine). Vom despărți cele două bucăți abia tăiate și le vom așeza în picioare, rezemate una de alta, formând astfel din ele o căbănuță. Vom face acest lucru cu fiecare jumătate din cele 5 rămase. În zona de sprijin a triunghiurilor, vom pune cremă și apoi le vom lipi bine între ele.
Mod de preparare glazură:
Peste laptele fierbinte vom adăuga ciocolata și vom amesteca până când vom forma o glazură. La final, adăugăm untul și omogenizăm. Ungem lateralele căbănuțelor cu glazură (ele imitând acoperișul) și apoi presărăm nucă de cocos deasupra.
Ca și decor pe lângă cocos, puteți pune pe acoperiș perluțe din zahăr, sau chiar fulgișori. Eu am folosit acest produs pentru decor. Poftă bună!
Mai jos puteți urmări rețeta video:

Recenzii (8)
Recenzii
Retete recomandate
Blat:
- – 5 ouă
- – 200 gr ciocolata cu lapte
- – 270 gr unt topit
- – 200 gr faina
- – 30 gr Cacao
- – 100 gr zahar
- – 10 gr praf de copt
- – varf cutit sare
Crema de Vanilie:
- – 500 ml lapte
- – 100 gr zahar
- – 40 gr amidon de porumb
- – 6 galbensuri
- – 2 lingurite esenta de vanilie
Glazura de Ciocolata Alba:
- – 150 gr ciocolata alba pt glazuri ( candy melts )
- – 80 gr frica lichida
- – 50 gr unt
Coji de nuci:
- – 200 gr unt 82% grăsime
- – 600 gr făină
- – 4 ouă
- – 3/4 linguri zahar
- – vârf cuțit de sare
- – coaja de la 1 lămâie
Cremă:
- – 450 ml smântână pentru frișcă
- – 450 gr ciocolată 55 % cacao
- – 120 gr zahăr
- – 120 gr unt
- – 200 ml smântână pentru frișcă
Blat negresă:
- 300 gr făină
- 2 ouă
- 50 gr cacao pudră
- 120 ml ulei
- 150 gr zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 240 ml lapte
- 220 gr nuci bucăți
Decor:
- 250 gr nutella
- căpșuni
- ciocolată
Coji:
- -250 ml apă
- -150 ml ulei
- -1 praf de sare
- -200 g făină
- -5 ouă
Cremă de vanilie:
- -12 galbenușuri
- -200 gr. zahăr
- -1 litru de lapte
- -80 gr. amidon de porumb
- -1 linguriță esență de vanilie
- -200 g smântână pentru frișcă (se bate și se amestecă cu cremă de vanilie rece)
- – 50 g zahăr
Glazură:
- -200 g ciocolată
- -100 g frișcă lichidă
Blat:
- – 6 ouă
- – 1/2 linguriță sare
- – 150 g zahăr
- – 40 ml apă
- – 40 ml ulei
- – 200 g de făină
- – 3 linguri de praf cacao
- – 1 linguriță praf de copt
- – 1 lingură esență de vanilie
Cremă: (Ganache de ciocolată)
- – 600 g ciocolată cu lapte
- – 350 ml smântână pentru frișcă
- – 50 g de unt
Sirop:
- – 400 ml apă
- – 2 linguri praf de cappuccino
- – 5 ml esență rom
- – 8 linguri de zahăr
Glazură:
- – 150 g ciocolată amăruie
- – 150 ml frișcă lichidă
- – 30 g unt
Decor:
- – 150 ml smântână pentru frișcă
- – 1 lingură praf cacao
- – 50 g zahăr
Foi:
- – 1 ou
- – 3 linguri de miere
- – 150 g zahăr
- – 2 linguri lapte
- – 1/2 plic praf de copt
- – 50 g unt
- – 2 linguri cacao
- – 350 g făină
- – 100 g biscuiți (aproximativ)
- – un pahar de lapte
Cremă de vanilie:
- – 6 gălbenușuri
- – 100 g zahăr
- – 500 ml lapte
- – 40 g amidon
- – 2 linguri esență de vanilie
- – 300 gr unt (de la temperatura camerei, care se amestecă cu crema de vanilie când e rece)
Glazură de ciocolată:
- – 75 g ciocolată
- – 50 ml smântână pentru frișcă
- – 10 g unt
Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *