Prăjitura CARAMELINA cu ciocolată și caramel by Anyta Cooking
Data:28-11-2020
PREPARARE
40Gatire
40Timp total
80Bucatarie
ROMANEASCAPORTII
12FEL
DESERTBlat:
- -200 grame ciocolată neagră
- -150 de grame unt
- -2 linguri de cappuccino
- -130 gr de zahar
- -4 ouă mari
- -20 grame (2 linguri) praf de cacao
- -130 gr faina
- -1 linguriță praf de copt
- -praf de sare
Caramelul cu nuci:
- -100 de gr de nuci prăjite și tăiate mărunt
- -150 grame (3/4 cana) zahăr
- -250 ml smântână pentru frișcă
- -25 de grame (2 linguri) unt
- -1/2 linguriță sare
Cremă de caramel:
- -450 ml smântână pt friscă
- -200 gr lapte condensat caramelizat
- -7 gr de gelatină
Glazura:
- -120 grame ciocolată neagră
- -80 ml smântână pentru frișcă
- -40 gr unt
Prăjitura Caramelina, o savoare de nedescris! Această prăjitură rafinată a luat naștere din iubire față de dulce, întotdeauna am adorat caramelul, iar soțul meu ciocolata. Atunci am zis să împac și capra și varza, să-mi las fantezia creatoare să curgă și am creat această prăjitură delicioasă, care se teopeșe-n gură! Nu îmi place să vă țin mult de vorbă, așa că voi scrie rețeta și îmi doresc din toată inima să o încercati și voi. Mult spor!
Mod de prepararePreîncălziți cuptorul la 160 de grade, ungeti tava cu unt și presărați cu făină sau puneți hartie de copt. Folosim o tavă de 35×25 cm.
Mod de preparare blat prăjitură Caramelina:
Topim ciocolata și untul pe baie de aburi, adăugăm în ea cappuccino, amestecam si o lasam sa ajungă la temperatura camerei.
În bolul mixerului punem ouăle, zahărul și mixăm până se schimbă la culoare și îsi dublează volumul. Când ouale și-au dublat volumul cernem făina împreuna cu praful de copt peste ele și incorporăm bine. Turnăm ciocolata topită peste aluat și amestecăm usor. Punem aluatul în tava tapetată și o dăm la cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 25 de minute.
Mod de preparare cremă:
Într-o tigaie mare puneți zahăr și îl caramelizati, între timp, încălziti smantâna și sarea intr-o oala mica la foc mic. Cand caramelul este auriu,se toarnă smântâna și se amestecăm cu grija. Gătiți la foc mediu pana obtineti un caramel auriu si neted. Adăugați untul și fierbeți amestecând încă 1-2 minute până se topește și se omogenizează. Adăugați nucile prăjite și marunțite. Turnăm caramelul peste blat și întindem caramelul cu o spatulă ușor pentru a crea un strat uniform, îl lăsăm la frigider să se răcească timp de 1 oră.
Mod de preparare cremă caramel:
Într-o farfurie punem la hidratat gelatina, timp de 10 minute. După ce trec cele 10 minute stoarcem gelatina de apă și o dizolvăm în cuptorul cu microunde timp de 10 secunde. Punem în bolul mixerului smântâna pentru frișcă rece, laptele condensat caramelizat rece și începem să mixăm la viteza mare, când vedeți că este semi-bătută adăugați în fir subțire gelatina și mixați continuu. Întindem crema peste caramel și dăm din nou tava la frigider timp de 2 ore.
Punem toate ingredientele pe baie de aburi și amestecăm până se topesc, după care lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Turnăm glazura peste prajitură iar cu ajutorul unei furculițe desenăm forme în zig zag. Dăm prăjitura la frigider pentru 5 ore, după care o putem felia și decora cu perluțe sau după placul vostru.
Doresc ca aceasta prajitură să fie încercată și de voi, mai ales că vine Craciunul. Este extraordinar de bună și ușor de făcut. Aștept pozele voastre în grupul meu Retete Culinare Împreuna-Anyta Cooking.

Poftă bună!
Am folosit Urmatoarele Ustensile si Ingrediente:
Recenzii (2)
Recenzii
Retete recomandate
Blat:
- – 5 ouă
- – 200 gr ciocolata cu lapte
- – 270 gr unt topit
- – 200 gr faina
- – 30 gr Cacao
- – 100 gr zahar
- – 10 gr praf de copt
- – varf cutit sare
Crema de Vanilie:
- – 500 ml lapte
- – 100 gr zahar
- – 40 gr amidon de porumb
- – 6 galbensuri
- – 2 lingurite esenta de vanilie
Glazura de Ciocolata Alba:
- – 150 gr ciocolata alba pt glazuri ( candy melts )
- – 80 gr frica lichida
- – 50 gr unt
Coji de nuci:
- – 200 gr unt 82% grăsime
- – 600 gr făină
- – 4 ouă
- – 3/4 linguri zahar
- – vârf cuțit de sare
- – coaja de la 1 lămâie
Cremă:
- – 450 ml smântână pentru frișcă
- – 450 gr ciocolată 55 % cacao
- – 120 gr zahăr
- – 120 gr unt
- – 200 ml smântână pentru frișcă
Blat negresă:
- 300 gr făină
- 2 ouă
- 50 gr cacao pudră
- 120 ml ulei
- 150 gr zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 240 ml lapte
- 220 gr nuci bucăți
Decor:
- 250 gr nutella
- căpșuni
- ciocolată
Coji:
- -250 ml apă
- -150 ml ulei
- -1 praf de sare
- -200 g făină
- -5 ouă
Cremă de vanilie:
- -12 galbenușuri
- -200 gr. zahăr
- -1 litru de lapte
- -80 gr. amidon de porumb
- -1 linguriță esență de vanilie
- -200 g smântână pentru frișcă (se bate și se amestecă cu cremă de vanilie rece)
- – 50 g zahăr
Glazură:
- -200 g ciocolată
- -100 g frișcă lichidă
Blat:
- – 6 ouă
- – 1/2 linguriță sare
- – 150 g zahăr
- – 40 ml apă
- – 40 ml ulei
- – 200 g de făină
- – 3 linguri de praf cacao
- – 1 linguriță praf de copt
- – 1 lingură esență de vanilie
Cremă: (Ganache de ciocolată)
- – 600 g ciocolată cu lapte
- – 350 ml smântână pentru frișcă
- – 50 g de unt
Sirop:
- – 400 ml apă
- – 2 linguri praf de cappuccino
- – 5 ml esență rom
- – 8 linguri de zahăr
Glazură:
- – 150 g ciocolată amăruie
- – 150 ml frișcă lichidă
- – 30 g unt
Decor:
- – 150 ml smântână pentru frișcă
- – 1 lingură praf cacao
- – 50 g zahăr
Foi:
- – 1 ou
- – 3 linguri de miere
- – 150 g zahăr
- – 2 linguri lapte
- – 1/2 plic praf de copt
- – 50 g unt
- – 2 linguri cacao
- – 350 g făină
- – 100 g biscuiți (aproximativ)
- – un pahar de lapte
Cremă de vanilie:
- – 6 gălbenușuri
- – 100 g zahăr
- – 500 ml lapte
- – 40 g amidon
- – 2 linguri esență de vanilie
- – 300 gr unt (de la temperatura camerei, care se amestecă cu crema de vanilie când e rece)
Glazură de ciocolată:
- – 75 g ciocolată
- – 50 ml smântână pentru frișcă
- – 10 g unt
Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *