PREPARARE
50Gatire
50Timp total
100Bucatarie
RomâneascăPORTII
24FEL
DESERTAluat:
- -1 kg făină
- -7 gălbenușuri
- -coaja de la o lămâie
- -coaja de la o portocală
- -250 g zahăr
- -300 ml lapte cald
- -50 g unt moale
- -50 ml ulei
- -45 gr drojdie proaspată
- -200 g de smântână
- -1 lingură esență de vanilie
- -1 linguriță de sare
Umplutură:
- -5 albușuri
- -400 g de nucă măcinată
- -150 g de zahăr
- -2 linguri cacao
- -1 esență de rom
Cozonac pufos cu smântână, nucă, cacao și rahat
Mod de preparare aluat cozonac pufos cu smântână:
Făina se cerne si pregătim maiaua. Intr-un vas punem drojdia cu 1 lingurița de zahăr, 4 linguri de lapte călduț, 1 lingura faina, amestecam energic si lasam sa isi dubleze volumul. După ce maiaua își dublează volumul o punem peste făina. Adăugăm gălbenușurile de ou, lămâia, portocala si laptele căldut în care am dizolvat zaharul si am pus vanilia. Adăugăm si smantana, untul si uleiul, apoi framantam cam 25 de minute. Trantiti aluatul de masa de vreo 5 ori pentru a scoate aerul din el si il lasati la dospit 1 ora buna.
Mod de preparare umplutură:
Bateti bine albusurile cu zaharul pana devin o bezea, apoi adaugati nuca, romul și cacao. Am impartit aluatul în patru parti egale, am intins cu sucitorul, am pus crema și deasupra ei am presărat bucățele de rahat, iar apoi am împletit cozonacul și îl mai las la crescut în tăvi, aproximativ 1 h.
Mod de coacere:
Inainte sa bag cozonacii in cuptor i-am uns cu galbenus de ou, am presarat semințe de mac și cateva nuci. Lăsăm cozonacii la cuptor 1 oră, la 150 de grade. Dacă vedeți că încep sa se negreasca pe deasupra de la caldură, puneti peste ei o hartie de copt.
Vă doresc spor la treabă! Cu drag, Anyta!
Puteți accesa rețeta video mai jos:

Recenzii (0)
Recenzii
Nu exista recenzii pana acum.
Retete recomandate
Blat:
- – 5 ouă
- – 200 gr ciocolata cu lapte
- – 270 gr unt topit
- – 200 gr faina
- – 30 gr Cacao
- – 100 gr zahar
- – 10 gr praf de copt
- – varf cutit sare
Crema de Vanilie:
- – 500 ml lapte
- – 100 gr zahar
- – 40 gr amidon de porumb
- – 6 galbensuri
- – 2 lingurite esenta de vanilie
Glazura de Ciocolata Alba:
- – 150 gr ciocolata alba pt glazuri ( candy melts )
- – 80 gr frica lichida
- – 50 gr unt
Coji de nuci:
- – 200 gr unt 82% grăsime
- – 600 gr făină
- – 4 ouă
- – 3/4 linguri zahar
- – vârf cuțit de sare
- – coaja de la 1 lămâie
Cremă:
- – 450 ml smântână pentru frișcă
- – 450 gr ciocolată 55 % cacao
- – 120 gr zahăr
- – 120 gr unt
- – 200 ml smântână pentru frișcă
Blat negresă:
- 300 gr făină
- 2 ouă
- 50 gr cacao pudră
- 120 ml ulei
- 150 gr zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 240 ml lapte
- 220 gr nuci bucăți
Decor:
- 250 gr nutella
- căpșuni
- ciocolată
Coji:
- -250 ml apă
- -150 ml ulei
- -1 praf de sare
- -200 g făină
- -5 ouă
Cremă de vanilie:
- -12 galbenușuri
- -200 gr. zahăr
- -1 litru de lapte
- -80 gr. amidon de porumb
- -1 linguriță esență de vanilie
- -200 g smântână pentru frișcă (se bate și se amestecă cu cremă de vanilie rece)
- – 50 g zahăr
Glazură:
- -200 g ciocolată
- -100 g frișcă lichidă
Blat:
- – 6 ouă
- – 1/2 linguriță sare
- – 150 g zahăr
- – 40 ml apă
- – 40 ml ulei
- – 200 g de făină
- – 3 linguri de praf cacao
- – 1 linguriță praf de copt
- – 1 lingură esență de vanilie
Cremă: (Ganache de ciocolată)
- – 600 g ciocolată cu lapte
- – 350 ml smântână pentru frișcă
- – 50 g de unt
Sirop:
- – 400 ml apă
- – 2 linguri praf de cappuccino
- – 5 ml esență rom
- – 8 linguri de zahăr
Glazură:
- – 150 g ciocolată amăruie
- – 150 ml frișcă lichidă
- – 30 g unt
Decor:
- – 150 ml smântână pentru frișcă
- – 1 lingură praf cacao
- – 50 g zahăr
Foi:
- – 1 ou
- – 3 linguri de miere
- – 150 g zahăr
- – 2 linguri lapte
- – 1/2 plic praf de copt
- – 50 g unt
- – 2 linguri cacao
- – 350 g făină
- – 100 g biscuiți (aproximativ)
- – un pahar de lapte
Cremă de vanilie:
- – 6 gălbenușuri
- – 100 g zahăr
- – 500 ml lapte
- – 40 g amidon
- – 2 linguri esență de vanilie
- – 300 gr unt (de la temperatura camerei, care se amestecă cu crema de vanilie când e rece)
Glazură de ciocolată:
- – 75 g ciocolată
- – 50 ml smântână pentru frișcă
- – 10 g unt
Retete Recente
Salvează acum această rețetă de cozonac pufos cu smântână, nucă, cacao și rahat dulce! Această rețetă în opinia mea este cea mai bună, cozonacii ies foarte pufoși, aromați, se rup f ...
Prajitura Krantz cu nuci este usor de pregatit, are blaturi de bezea cu nucă măcinată, o crema de gălbenușuri cu unt și vanilie, iar deasupra un krantz delicios (nuci caramelizate). Este un deliciu ap ...
Prajitura Rozanyta cu zmeură și ciocolată by Anyta Cooking este o prajitură specială, răcoritoare și se topește în gură. Într-o dimineață m-am trezit si mă uitam spre cer din camera mea și ...
Prăjitura Caramelina, o savoare de nedescris! Această prăjitură rafinată a luat naștere din iubire față de dulce, întotdeauna am adorat caramelul, iar soțul meu ciocolata. Atunci am zis să &icir ...
Rulouri cu cremă de vanilie, o bunătate de pe vremea bunicii! Acestea se fac dintr-un aluat crocant, cornetele putând fi umplute cu diferite creme dulci după preferința fiecăruia (de vanilie, ci ...
Prăjitura cu brânză dulce și cacao este un adevărat deliciu. Aceasta are glazură de ciocolată și o textură foarte cremoasă. Parfumul ei dulce, cu note de cacao și coajă de portocale, mă face să ...
Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *