PREPARARE
20Gatire
40Timp total
60Bucatarie
ROMANEASCAPORTII
20FEL
DESERT- -300 g cartofi
- -sare
- -30 ml ulei
- -1 ou
- -100 g făină
- -12 prune mici
- -50 g unt
- -50 g pesmet
- -zahăr pudră
- -scorţişoară pisată
- -zahăr vanilat
Rețeta gomboți cu prune sau găluște cu prune este una tradițonală. Deși pare că aceasta ar fi un desert al toamnei, vă recomand sa o incercati neaparat si cu alte fructe, când nu este sezonul de prune. Nouă ne-au placut la toți și rămâne o tradiție să le avem pe masă, atunci când frunzele încep să-și schimbe culoarea! Mult spor!
Mod de preparareCartofii se fierb în apă cu sare, timp de 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs. Cartofii fierţi se curăţă de coajă, se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen.
Se pune apoi pe foc o oală cu 2 l de apă, în care se adaugă sare. Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită. Se lasă să fiarbă la foc mic 10–15 minute. Când gomboții sunt fierți, se ridică la suprafata apei și atunci îi puteți scoate.
Într-o tigaie încinsă se rumeneşte pesmetul în unt. Găluştele fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi se pot servi. Eu am dublat cantitatile deoarece suntem o familie mare.

Sper să vă fie de folos. Până la următoarea rețetă să aveți spor la gătit! Cu drag, Anyta!
Recenzii (5)
Recenzii
Retete recomandate
Coji:
- -250 ml apă
- -150 ml ulei
- -1 praf de sare
- -200 g făină
- -5 ouă
Cremă de vanilie:
- -12 galbenușuri
- -200 gr. zahăr
- -1 litru de lapte
- -80 gr. amidon de porumb
- -1 linguriță esență de vanilie
- -200 g smântână pentru frișcă (se bate și se amestecă cu cremă de vanilie rece)
- – 50 g zahăr
Glazură:
- -200 g ciocolată
- -100 g frișcă lichidă
Aluat cornuri:
- 550 g făină
- 30 g drojdie proaspătă
- 100 g zahăr
- 250 ml lapte călduț
- 30 g unt
- coajă de lămâie
- 1 lingură de esență de vanilie
- 1 vârf cuțit de sare
- gem (de care doriți)
- zahăr pudră (decor)
Sirop de zahăr:
- 250 gr zahăr
- 120 ml de apă
- 100 g de unt topit
- 100 g de lapte condensat
- 100 g de mascarpone
- 300 g de fulgi de cocos
- 80 g de migdale
- 1 lingură de miere
- 70 g unt (grăsime 82%)
- 150 g zahăr pudră
- coajă de lămâie
- esență de lămâie
- 1 praf de sare
- 2 ouă
- 3 linguri suc de lămâie
- 1 linguriță praf de copt
- 270 g făină
- colorant alimentar (opțional)
- 200 gr făină
- 6 ouă
- 180 gr zahăr
- 2 linguri cacao
- 4 linguri ulei
- 1 praf de sare
- 1/2 linguriță esență de vanilie
- 1 praf de copt (opțional)
Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *