Iahnie de fasole in pâine de casă cu ciolan afumat și kaizer

Indiene
12 iulie 2018
Prăjitura cu ciocolata albă și căpșuni
4 iulie 2018
Toate

Iahnie de fasole in pâine de casă cu ciolan afumat și kaizer



Pâinea:

- 50 gr. drojdie proaspata

- 1 lingurita zahar

- 350 ml. apa calduta

- 750 gr. faina integrală sau alba

- 2-3 lingurite sare

- 1 lingura ulei

Iahnia de fasole:

- 1 ciolan afumat

- 500 gr.kaiser

- 500g fasole pestrita sau alba

- 2-3 morcovi

- 1 țelina

- 1 pastarnac

- 1 patrunjel

- 1 ceapa mai mare

- 2 ardei

- 1 foaie de dafin

- 5 catei de usturoi

- 1 lingurita boia dulce

- 2-3 linguri ulei sare patrunjel

- marar


Mod de preparare paine de casa:

Faramitati drojdia prosapata intr-un castronel, adaugati jumatate din apa calduta, zaharul si amestecati pana se dizolva drojdia. Lasati deoparte 10 minute, astfel incat amestecul devine cremos.Omogenizati din nou, inainte de a-l incorpora in aluat.

Intr-un castron mare, amestecati faina si sarea. Faceti o adancitura in mijloc si adaugati drojdia si apa ramasa. Amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza toata faina. Modelati aluatul si lasati-l pe fundul castronului.

Presarati faina pe o planseta de lemn, iar cu o spatula sau cu mainile, asezati aluatul pe planseta si framantati-l pana cand veti obtine o mingiuca omogena si compacta.

Intindeti putin aluatul cu mainile, apucati o margine si suprapuneti-o peste cealalta, apasand cu podul palmei.Rotiti usor aluatul, pliati-l din nou si apasati. Continuati sa-l framantati inca 8-10 minute.

Cand aluatul este ferm si nu se mai lipeste de degete sau de planseta, ridicati-l si plesniti-l cu palma de cateva ori. Atunci cand aluatul este gata, trebuie sa fie neted si elastic. El are bule de aer in interior si ramane suplu daca este presat cu mainile.

Cand aluatul este gata, puneti-l in castron si acoperiti-l cu un prosop de bucatarie, apoi lasati-l la crescut circa 1 ora si 30 minute, pana acesta isi dubleaza volumul. Acest aluat creste in doi timpi. Pentru a verifica daca este crescut suficient, apasati-l usor cu degetul. Daca amprenta ramane infundata, este gata.

Cand aluatul a crescut (dupa 1h si 30 min) ridicati-l cu o spatula si asezati-l din nou pe planseta presarata cu faina. Framantati cateva minute, apoi impartiti aluatul in trei parti si formati trei mingiute. Ungeti o tava cu putin ulei, puneti painicile, le pudrati cu putina faina, le acoperiti cu un prosop si le lasati din nou sa creasca 40 de minute. Dupa ce painicile au crescut, bagati tava in cuptor si le coaceti in cuptorul preincalzit, circa 30 de minute. Opriti focul cand sunt rumenite si lasati tava in cuptor pana se racesc putin.

Mod de preparare iahnie de fasole:

Puneti fasolea intr-o craticioara in apa rece si o lasati de seara pana dimineata la inmuiat. Dimineata aruncati apa, apoi o puneti in apa clocotita, o lasati sa fiarba 10 minute si repetati operatiunea, apoi o lasati sa fiarba circa o ora la foc mediu.

Ciolanul se spala si se pune la fiert intr-o oala mai mare, avand grija sa luam spuma care se formeaza deasupra. Dupa 30 de minute scoatem ciolanul, taiem bucatele, apoi punem bucatelele inapoi in oala. Separat, curatam zarzavatul, il spalam, apoi taiem totul cubulete. Adaugam in oala cu ciolanul, zarzavatul si fasolea scursa de apa in care a fiert, adaugam si foaia de dafin, putina sare si lasam totul sa fiarba la foc potrivit.

Curatati usturoiul si-l taiati marunt. Intr-o craticioara micuta incingeti uleiul, apoi adaugati usturoiul si-l lasati 2-3 minute la calit.Puneti lingurita de boia, apoi stingeti cu putina zeama din ciorba. Cand zarzavatul, ciolanul si fasolea sunt fierte, adaugati usturoiul cu boiaua in oala cu ciorba si mai lasati sa dea cateva clocote. Presarati patrunjelul si mararul tocat si serviti in paine de casa alaturi de ceapa rosie,murături asortate sau ardei copt cu usturoi

Aceasta reteta (si pozele) sunt facute de doamna Elena Georgeta si au fost preluate cu acordul ei de pe grupul culinar Retete Culinare Impreuna unde ea este moderatoare. Iti multumim ELENA pentru aceasta reteta fantastica!!!

✔ PRODUSELE MELE:

➡Set Profesional 38 duze pentru ornat si decorat👉 https://goo.gl/E1JpEu

➡Set Complet Duze Rusesti 👉https://goo.gl/gqDrdf

✔ YouTube AICI 👉 https://goo.gl/s5BJv7 

✔MA GASESTI SI PE FACEBOOK AICI 👉 https://www.facebook.com/anytacooking/

✔ TE INVIT SI IN GRUPUL NOSTRU DE PE FACEBOOK ( unde zilnic lumea posteaza retele facute acasa ,suntem mai multi de 300.000 de membrii ) 👉 https://goo.gl/zS2M2B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *